back

Somerset House, West Wing

London

The works to the Grade 1 listed Somerset House, West Wing, form part of the masterplan refurbishment undertaken by the Somerset House Trust. The aim was to create a viable arts centre by letting the upper floors as office & conference facilities, requiring a new entrance & lobby containing a feature stair plus lift serving 4 levels over 18 metres.

Interplay between historic & contemporary features are at the heart of the design. The design mirrors the essence & drama of the famous Nelson Staircase in the East Wing by William Chambers, a tribute using technology in an appropriate sensitive manner.

The stair is located in a restricted space which led to the circular design, consisting of a stainless steel mesh newel with treads and landings in Ductal, a new ultra-high performance concrete. The outer clear, frameless balustrade allows the user to focus on the gallery of original architectural details still in situ, whilst the stair becomes a feature in its own right.

Completion 2013

Special Commendation: ACE Engineering Excellence Award

Shortlisted for the ‘AJ Retrofit Awards 2014

Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing
Somerset House, West Wing